Ruter

Web3 og musikkbransjen

Hva er Web3, NFTs, DAOs, POAP og smarte kontrakter?

Web3-teknologi har åpnet dører for musikkbransjen, som nå kan utnytte blockchain, NFT-er og desentraliserte applikasjoner for å revolusjonere måten musikk skapes, distribueres og konsumeres på.

Denne guiden tar deg gjennom trinnene for å utforske Web3-muligheter i musikkbransjen.

Av Eric Elvenes

Sist oppdatert: 09. november, 2023

Intro

Web3 er en ny måte å organisere og dele digital informasjon på. Det er basert på blockchain-teknologi, som gir mulighet for desentralisering og autentisitet.

Web3 gir muligheter for å skape nye inntektsstrømmer, økt artistkontroll og bedre transparens i musikkbransjen.

Medeier i Web3 Creatives, Eric Elvenes står i spissen for det nye byrået som omtales som Norges første kreative markedsføringsbyrå som spesialiserer seg på Web3-teknologi. Foto: Hanna Lauridsen

Medeier i Web3 Creatives, Eric Elvenes står i spissen for det nye byrået som omtales som Norges første kreative markedsføringsbyrå som spesialiserer seg på Web3-teknologi.
Foto: Hanna Lauridsen

NFT-er i musikkbransjen

NFT-er (Non-Fungible Tokens) har blitt et populært konsept i Web3. Her vil vi se på hvordan musikkaktører kan dra nytte av NFT-er. En NFT er en digital eiendel som representerer unike gjenstander eller verk. I musikkbransjen kan dette være sanger, albumcovere eller eksklusive konserter.

Hvordan kan ulike aktører i musikkbransjen bruke NFT-er?

Smarte kontrakter og royalties

Smarte kontrakter er et kraftig verktøy i Web3 som kan hjelpe med å automatisere royaltybetalinger. En smart kontrakt er en selvutførende kode som kan utføre handlinger automatisk når visse betingelser er oppfylt.

Hvordan kan ulike aktører i musikkbransjen bruke smarte kontrakter?

DAOs

DAO (decentralized autonomous organizations) er et annen spennende aspekt av Web3 som kan transformere måten musikkbransjen opererer på. En DAO er en organisasjon som er styrt av kode og styremedlemmer som eier tokens. Beslutninger blir tatt gjennom avstemninger blant token-eiere.

Hvordan kan musikkaktører bruke DAO-er?

POAP

POAP står for «Proof of Attendance Protocol», som på norsk kan oversettes til protokoll for bevis på deltakelse. POAP er en krypto-token som brukes for å bevise at en person har deltatt i et spesifikt arrangement eller opplevelse.

Denne protokollen er ofte brukt i forbindelse med arrangementer som konferanser, festivaler, workshops, eller andre typer arrangementer der deltakelse er viktig.

Her er en grundig forklaring på hvordan POAP fungerer.

Musikkbransjen kan dra nytte av POAP på flere måter.

Eksempler

Her skal vi vise to konkrete eksempler som vi i Web3 Creatives har jobbet med de siste årene.

Tons of Rock

I 2022 inngikk vi et banebrytende samarbeid med enter.art og Tons of Rock, Norges største musikkfestival. Dette unike samarbeidet integrerte musikk, samleobjekter og festivaler gjennom lanseringen av eksklusive Tons of Rock NFT-er.

I tillegg introduserte vi et innovativt NFT-tempel på festivalområdet og et Metaverse-galleri med AR-opplevelser som forbedret festivalens digitale tilstedeværelse.

NFT-drop på festivalen Tons of Rock på Ekebergsletta i Oslo. Foto: Dominik Adam Zrolka / Web3 Creatives

NFT-drop på festivalen Tons of Rock på Ekebergsletta i Oslo.
Foto: Dominik Adam Zrolka / Web3 Creatives

Nadine Lustre

Nadine Lustre, en talentfull artist fra Filippinene, skrev historie ved å bli den første personen i landet som lanserte sjeldne audio-NFTs. Hun gjorde det i samarbeid med den norske NFT-plattformen enter.audio.

Hun skapte 1.031 kopier av sin singel «Wait For Me». Dette nyskapende prosjektet viste ikke bare hennes talent, men viste seg også å bli en massiv suksess både for enter.audio og Nadine Lustre.

Nadine Lustre samarbeidet med den norske NFT-plattformen enter.audio da hun slapp singelen «Wait For Me». Foto: BJ Pascual / Web3 Creatives

Nadine Lustre samarbeidet med den norske NFT-plattformen enter.audio da hun slapp singelen «Wait For Me».
Foto: BJ Pascual / Web3 Creatives

Ofte stilte spørsmål

Til slutt: Her er noen spørsmål vi ofte får om Web3.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.