Valg av selskapsform
ENK eller AS?
Et riktig valg av selskapsform kan spare deg både tid, penger og administrasjon, og kan ha stor betydning for dine sosiale rettigheter.
Denne guiden vil hjelpe deg i veien mot riktig selskapsform.
Intro
Hvilken selskapsform skal du velge som næringsdrivende?
Dette kan avhenge av hvilken næring du driver med og hvor stor økonomisk risiko du tar. Skal du være frilanser eller ansatt? Er du med i et band eller er du soloartist? Hvor stor omsetning har du eller forventer du å få? Og hvilke sosiale rettigheter vil du være berettiget til?
Denne guiden er utarbeidet av Bendik Kajander og Therese Mattsson. De er begge jurister og jobber til daglig med juridisk rådgivning i Creo.
Creo
Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.
Enkeltpersonforetak (ENK)
Enkeltpersonforetak drives av en person og er den enkleste formen for organisering av næringsvirksomhet.
Om du ikke forventer en enorm økonomisk vekst og ikke skal ta stor økonomisk risiko, regnes ofte et ENK for å være den beste selskapsformen.
-
Et ENK er knyttet til en fysisk person og er derfor ikke en egen juridisk person. Dette innebærer at du har et personlig ansvar for selskapets økonomi.
Siden du vil være personlig ansvarlig for selskapets gjeld, er dette en selskapsform som er egnet for næringsvirksomhet som ikke innebærer for stor risiko. ENK er derfor også mest hensiktsmessig for en næringsvirksomhet som har en relativt enkel og oversiktlig økonomi.
-
Det er viktig å være klar over at du som selvstendig næringsdrivende og innehaver av et ENK har færre sosiale rettigheter enn det som for eksempel følger av å være ansatt.
Dersom du skulle bli arbeidsledig, har du ikke opparbeidet deg krav på dagpenger av det du har tjent i selskapet.
Skulle du bli syk, har du som selvstendig næringsdrivende rett til sykepenger først fra den 17. sykedagen. De 16 dagene telles fra det tidspunktet du oppsøker lege, eller fra NAV får melding om arbeidsuførheten. Det du kan få dekket er 80 % av sykepengegrunnlaget. Dersom du ønsker bedre dekning ved sykmelding, er det mulig å tegne forsikring hos NAV.
Om ditt ENK går bra økonomisk, er det gode grunner som taler for at det vil være lurt å skifte selskapsform til et aksjeselskap (AS) og ansette deg selv. Dette vil gi deg bedre sosiale rettigheter.
-
Det stilles få formelle krav til organiseringen av foretaket og det kan enkelt registreres på Altinn. Det er ingen krav til startkapital, men det koster 2 499 kr i registreringsavgift.
Alle som driver næring har bokføringsplikt, altså en plikt til å føre regnskap. Dette betyr at du må ta vare på dokumentasjon over inntekter og utgifter og føre dette inn i et system.
Et enkeltpersonforetak kan opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.
Ansvarlig selskap (ANS og DA)
Ansvarlig selskap er et selskap hvor to eller flere eiere samlet eller hver for seg har et ubegrenset personlig ansvar for virksomheten.
I likhet med ENK vil et ansvarlig selskap være et bra valg om du ikke forventer en stor økonomisk vekst og hvor næringen ikke innebærer stor økonomisk risiko.
Et ansvarlig selskap kan ha flere eiere, og egner seg derfor godt når det er flere personer som skal drive næring sammen.
-
Som eier i et ansvarlig selskap har du et ubegrenset personlig ansvar. Eierne er altså personlig ansvarlig for selskapets økonomi og gjeld. Du bør derfor samarbeide godt og stole på de personene som du starter et ansvarlig selskap med.
I et ansvarlig selskap med solidarisk ansvar (ANS) har alle eierne et ubegrenset og personlig ansvar for hele gjelden. Selskapets kreditorer vil forholde seg til selskapet, men dersom selskapet ikke betaler gjelder vil kreditor kunne kreve hele gjelden fra en av eierne. Deretter vil det være opp til eierne å gjøre opp seg imellom.
I et ansvarlig selskap med delt ansvar (DA) har eierne samlet et ubegrenset og personlig ansvar for hele selskapsgjelden, men hver eier kan bare holdes ansvarlig og belastes opptil sin ansvarsandel. Hvor stor ansvarsandel hver eier har, må fremgå av selskapsavtalen.
-
I likhet med ENK har du som selvstendig næringsdrivende i et ansvarlig selskap færre sosiale rettigheter enn du har som en ansatt.
For eksempel vil du ikke ha krav på dagpenger ved arbeidsledighet, samt at du kun har krav på sykepenger fra 17. sykedag og da kun 80 % dekning av sykepengegrunnlaget. Dersom du ønsker bedre dekning ved sykmelding, er det mulig å tegne forsikring hos NAV.
-
Det stilles flere formelle krav til et ansvarlig selskap. Det er likevel enkelt å registrere, samt at det er ikke er krav til startkapital.
For ansvarlige selskaper stilles det krav om en selskapsavtale. Dette er en skriftlig avtale inngått mellom deltakerne selskapet. Selskapsavtalen skal blant annet inneholde selskapets navn og formål, samt informasjon om deltakerne og ansvarsfordeling dersom dette er avtalt, jf. selskapsloven § 2-3 (2).
Alle som driver næring har bokføringsplikt, altså en plikt til å føre regnskap. Dette betyr at du må ta vare på dokumentasjon over inntekter og utgifter og føre dette inn i et system. I tillegg har ansvarlige selskaper en regnskapsplikt som betyr at selskapet skal levere årsregnskap til Regnskapsregisteret.
Et ansvarlig selskap kan opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.
Aksjeselskap (AS)
Aksjeselskap er den vanligste selskapsformen i Norge. Et AS egner seg godt når du skal drive næring med andre som kanskje innebærer en grad av økonomisk risiko. I tillegg er et AS godt egnet for å få investorer til å satse penger på selskapet.
Et AS gir flere fordeler og sikkerhet for deg som eier. På den andre siden stilles det flere formelle krav til et aksjeselskap som igjen kan kreve en større arbeidsinnsats.
-
Et AS er et selskap hvor eierne har betalt inn en aksjekapital fordelt på antall aksjer i selskapet (minimum 30.000 kroner).
Det er selskapet som er ansvarlig for sine forpliktelser. Som eier har du altså ikke et personlig ansvar for selskapets gjeld ut over den aksjekapitalen som er skutt inn.
-
Som aksjeeier i et AS kan du ansette deg selv og på denne måten nyte godt av sosiale rettigheter som alle andre ansatte. Dette forutsetter at du tar ut lønn.
Som ansatt vil du ha krav på sykepenger ved sykdom, dagpenger ved arbeidsledighet eller oppdragstørke, samt uføretrygd, fødselspenger og pensjonssparing.
På den andre siden medfører dette også kostnader, da du må betale arbeidsgiveravgift
-
Det stilles flere formelle krav til et AS, samt at et AS er regulert gjennom aksjeloven. Det er derfor lurt å sette seg inn i de krav og regler som følger med.
Det stilles krav til startkapital ved at det er krav om minst 30.000 kroner i aksjekapital. Som aksjeeier kan du ikke disponere fritt over aksjekapitalen ved å ta denne ut av selskapet. Dersom du skal ta penger ut, må dette gjøres enten etter reglene om utbytte eller som lønn.
I et aksjeselskap er det krav om at det må opprettes en generalforsamling og et styre med en styreleder. Generalforsamlingen er aksjeselskapets øverste myndighet. Det er her aksjonærene legger de øvre føringene for selskapet og det er derfor aksjonærene som har møte- og stemmerett i generalforsamlingen. Alle aksjeselskap er pliktige å avholde minst én generalforsamling i året.
Et aksjeselskap skal ha et styre. Det er generalforsamlingen som velger styre. Styrets fremste oppgave er å styre selskapet, og er ansvarlig for driften og organiseringen av selskapet. Styret må ha minst ett medlem, og styret kan velge å ansette en daglig leder til å ta seg av den daglige driften, men det er ikke et krav.
Dersom det kun er én aksjonær, er det ingenting i veien for at det er den ene eieren som alene har alle disse rollene.
Alle som driver næring har bokføringsplikt, altså en plikt til å føre regnskap. Dette betyr at du må ta vare på dokumentasjon over inntekter og utgifter og føre dette inn i et system. I tillegg har AS en regnskapsplikt som betyr at selskapet skal levere årsregnskap til Regnskapsregisteret.
Et aksjeselskap opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.
Andre selskapsformer?
Det er mange ulike selskapsformer å velge i Norge. Vi har valgt å begrense oss til tre vanlige selskapsformer i denne guiden, men det er også verdt å nevne at en del konsert- og festivalarrangører velger å drive som en stiftelse eller forening.
Du kan lese mer om dette hos Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Sjekk også ut episode 7. av podcasten Artistpodden, hvor musiker Ivar Peersen snakker om valg av selskapsform, under.
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold
Økonomi for dummies
Fra ENK til AS?
Om du har et enkeltpersonforetak (ENK) kan det være fordeler ved å gå over til aksjeselskap (AS).