Viskelær

Trygderettigheter for selvstendig næringsdrivende og frilansere

Selvstendig næringsdrivende og frilansere opererer utenfor tradisjonelle ansettelsesforhold, men har ulike trygderettigheter.

Selvstendig næringsdrivende driver egen virksomhet, mens frilansere er lønnsmottakere uten fast arbeidsgiver i folketrygdsystemet.

Dette påvirker hvilke trygderettigheter de har.

Av Espen Eldøy

I samarbeid med

Creo

Sist oppdatert: 05. november, 2024

Intro

Som selvstendig næringsdrivende betaler du en høyere trygdeavgift enn frilansere og lønnsmottakere, 11 % mot 7,8 % (per 2024). Selv om du betaler mer, gir det ikke de samme rettighetene som frilansere og lønnsmottakere har.

Dette skyldes at arbeidsgivere også betaler arbeidsgiveravgift, som gir frilansere og arbeidstakere et bredere sikkerhetsnett.

Espen Eldhøy, mann i skjorte

Espen Eldøy jobber som advokatfullmektig i Creo, forbundet for kunst og kultur, og har sin hovedkompetanse innen arbeidsrett, trygderett, avtalerett og opphavsrett.
Foto: Creo

Creo - forbundet for kunst og kultur

Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.

Besøk Creo

Sosiale ytelser

Her skal vi gå gjennom de vanligste sosiale ytelsene, og hvordan disse slår ut for vanlige ansatte, frilansere og selvstendig næringsdrivende.

Tilpasningsmuligheter for selvstendig næringsdrivende

Selv om selvstendig næringsdrivende og frilansere har begrenset trygdedekning, finnes det flere måter å tilpasse seg og sikre seg økonomisk trygghet:

  • Tegne frivillig trygd: Som nevnt, kan de tegne frivillig tilleggstrygd for sykepenger, noe som gir bedre dekning ved sykdom.
  • Privat forsikring: Det er mulig å kjøpe privat helse- og uføreforsikring for å kompensere for de svakere rettighetene gjennom folketrygden.
  • Pensjonssparing: Ved å sette opp en individuell pensjonssparing eller investere i innskuddspensjon, kan selvstendig næringsdrivende spare til pensjonen på lik linje med de som er omfattet av OTP.

Utfordringer og veien videre

Selvstendig næringsdrivende og frilansere møter flere utfordringer når det gjelder trygderettigheter sammenlignet med arbeidstakere. Sykdom, permisjon, og pensjon kan være mer usikre, og inntektssikring ved arbeidsledighet er nærmest fraværende for selvstendig næringsdrivende. Creo jobber kontinuerlig politisk med å forbedre vilkårene for selvstendig næringsdrivende og frilansere, spesielt med tanke på sykepenger og pensjon.

Til slutt

Selv om både frilansere og selvstendig næringsdrivende har mer begrensede trygderettigheter enn vanlige arbeidstakere, har frilansere generelt noe bedre dekning enn selvstendig næringsdrivende. Dette gjelder spesielt for sykepenger og dagpenger, hvor frilansere har en fordel.

Når det gjelder pensjon og foreldrepenger, er de to gruppene likestilte, og begge må ta ansvar for egen pensjonssparing og vurdere behovet for tilleggstrygd for sykepenger. Selvstendig næringsdrivende er imidlertid mer sårbare ved arbeidsledighet og sykdom, og bør derfor være særlig bevisste på å sikre sin økonomiske trygghet gjennom frivillige ordninger og forsikringer.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.