Klimavennlig turné: Hva kan jeg gjøre som artist?
Det er ikke alt man kan kontrollere – særlig som artist på turné. Det er likevel en del enkle grep man kan ta!
Hvordan kan artistkarrieren bli mer bærekraftig?
Denne guiden gir tips om hva du kan be arrangører og spillesteder om å gjøre, og hva du selv kan gjøre for å gjennomføre mer klimavennlige konserter og turneer.
Av Daniel Alsvik
— Sist oppdatert:Intro
I dag finnes det mye informasjon om hva som bør gjøres for å dempe musikkbransjens miljøavtrykk, men det kan være lett for både aktører og artister å føle at de ikke har gjennomslagskraft i prosjekter med mange samarbeidspartnere. Mange har også flere jobber på samme tid, og kan oppleve at de ikke har kapasitet nok til å gjøre de endringene som kreves.
Her kommer noen forslag til hvordan du som artist kan gjøre neste turné mer bærekraftig, og hvilke grep du kan be arrangør om å ta.
Guiden er utarbeidet av Daniel Alsvik, som har arrangert konserter og vært aktiv som gitarist, pianist og vokalist siden 2014. Nå jobber han med miljøbevisst musikk i det nystartede selskapet Green Stream.
Les mer om fokusområdene
Hvordan du legger opp transport, strøm, innkjøp, mat og avfallshåndtering i en turnésammenheng påvirker miljøavtrykket ditt.
Merch er også et område som kan ha mye å si.
-
Utslipp fra bil, buss, fly, lastebil, tog og lignende som transporterer scenerigg, publikum, artist og crew, mat og så videre knyttet til konserten/turneen.
«Fly er erfaringsmessig den største utslippskilden» (Grønt Veikart, 2020), og Fortums kartlegging av miljøavtrykket til Stig Brenners turné fant at flyreiser sto for 52% av C02e-utslippet.
Sjekk ut fremtiden.no for statistikk over CO2e-utslipp for ulike transportmåter, eller legg inn destinasjonene dine i icao.org for å regne ut ditt utslipp.
-
Strømmen som driver konsertenes lyd- og lysrigg, lokaler og teknikk kommer alltid fra en strømkilde, og noen kilder er fornybare mens andre har et stort miljøavtrykk.
Konserter får som oftest strøm fra aggregater (ofte kjørt på diesel) eller fastnett. I Norge består fastnettet av 98% fornybar energi (NVE, 2020), og er et mye grønnere energivalg for arrangører.
-
Det som kjøpes inn av varer til hele arrangementet, det være seg musikalsk utstyr, klær, innkjøp til hospitality rider og så videre.
Miljøbevisste innkjøp påvirker avtrykket på flere områder. Miljøbevisst innkjøp av mat kan være kortreist og komme i kildesorterbar emballasje - noe som gir positive ringvirkninger for avfallet ditt, maten og transporten.
-
Matindustrien er en av de største bidragsyterne til verdens miljøavtrykk, så det å gjøre bevisste innkjøp av mat hjelper.
Mindre kjøtt, og kortreist er to tommelfingerregler på mer bærekraftig mat.
-
Det som kastes ender alltid opp et sted, og kildesortering av avfallet vil gjøre det lettere å minske miljøavtrykket.
Kjøper man varer/utstyr som kan resirkuleres (brukes mer enn én gang), minskes miljøavtrykket for hver gang det blir brukt.
-
Mange aktører i klesindustrien har en vei å gå når det kommer til etikk og bærekraft. Derfor vil det å ta et bevisst valg av merch-leverandør gjøre en betydelig forskjell for miljøavtrykket ditt. Fortums undersøkelse av Stig Brenners turné fant at merch alene sto for 30% av C02e–utslippene!
Dette kan du som artist gjøre
Som artist kan du selv være bevisst over eget innkjøp og forbruk på turné, og være obs på kildesortering. Mat med mindre kjøtt avgir mindre miljøavtrykk, og hvis du finner kortreist mat - for eksempel mat fra lokale leverandører - reduserer det matens miljøavtrykk betydelig.
Unngå innhold i teknisk rider og hospitality rider som kan være overflødig. Ridere er også en mulighet til å stille tydelige krav til arrangørene, og er et område med god forskning fra samarbeidsprosjektet The Green Rider med Fortum og Stig Brenner.
Transportmessig kan du forsøke å unngå flyreiser, prioritere kollektivtransport og oppfordre fansen til å gå, sykle eller ta tog/buss til konsert.
Det finnes flere kreative løsninger for å redusere miljøavtrykket i forbindelse med merch-produksjon og -salg, men første steg vil være å finne en etisk og bærekraftsfokusert leverandør som D2 eller Ethical Tee. Du kan også be fansen ta med egne klær som man printer på under konserten, som ifølge Fortum kan redusere nesten hele utslippet tilknyttet merch. Noen leverandører tilbyr å gjøre dette selv.
Dette kan du be arrangørene om å gjøre
Grønt Veikart oppfordrer kunst- og kulturutøvere til å stille grønne krav til spillesteder og samarbeidspartnere for å videreføre bærekraftig utvikling i kultursektoren.
Strøm, innkjøp og avfall knyttet til spillestedene eller festivalene er typiske områder som artisten selv har lite kontroll over, men som man kan snakke med spillestedene om.
Vi har tatt utgangspunkt i Grøn Festivals instrukser, og laget en oversikt over forslag til hva du kan be arrangører, spillesteder og turné-partnere om å ta ansvar for.
Energi
Spør arrangørene om strømmen kommer fra fastnett eller aggregat. Fastnett er som nevnt mye mer miljøvennlig, og dersom en må ha aggregat finnes det muligheter for å bruke biodrivstoff.
Redusering av unødig energiforbruk er også lurt å tenke på, men er noe spillestedene må ta ansvar for selv. Samtidig kan du på din konsert:
- be arrangørene og teamet ditt om å skru av lys i rom som ikke brukes
- be vaktene om å lukke dører for å opprettholde temperatur
- be teknikerne om å (om mulig) skru av utstyr som ikke brukes mellom lydsjekk og konsert
Transport
Be arrangørene gjøre det enkelt for publikum å reise kollektivt, sykle eller gå til spillestedene. Dette kan gjøres med tilretteleggelse for sykkelparkering, samkjøring og annet som en kan lese mer om i Grøn Festival sine instrukser. Du kan også be om at disse mulighetene kommer tydelig frem i arrangørenes og spillestedets promoteringskanaler.
Du kan også oppfordre arrangørenes interntransport til å så langt det er mulig gjennomføres med kjøretøy som har mindre eller ingen utslipp – i det minste unngå flyreiser og kjøretøy med fossilt drivstoff.
Innkjøp
Du kan be arrangørene redusere bruk av plastikk, og innkjøp som generelt sett er ikke-resirkulerbare eller lite gjenbrukbare.
Avfall
Be om tydelig oppmerkede kildesorteringsposter med minst tre typer avfall, og be dem redusere innkjøp av engangsbrukbare midler.
Mat og servering
Dersom det serveres mat, kan du be om minst ett fullverdig vegetaralternativ på menyen. Oppfordre gjerne også til plastfri servering: Mat som ikke trenger emballasje eller som kommer i gjenbruksløsninger/komposterbart materiale.
Av plastikkglass til servering av drikke finnes det både gjenbruks- og resirkuleringsløsninger (les mer om noen av disse her) som du kan be arrangørene om ta i bruk.
Merch
Hør med spillestedene om en merch-stand med mulighet for å printe på fansens selvbrakte klær.
Anbefalt lesing
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold
Klimavennlig turné i Europa
Skal du på europaturné og ønsker å gjøre det på en mer miljøvennlig måte?