Kjøp av fjernleverbare tjenester fra utlandet
Har du hørt om snudd avregning?
Hvis du som næringsdrivende kjøper såkalte fjernleverbare tjenester fra utlandet, skal du beregne og betale utgående merverdiavgift på kjøpet.
Dette kalles snudd avregning eller omvendt avgiftsplikt.
Av Olve Hoås
Gerhard & Sønn
Intro
Med fjernleverbare tjenester mener vi tjenester som ikke kan knyttes til et bestemt fysisk sted, ofte tjenester som leveres elektronisk.
Typiske fjernleverbare tjenester kan være kjøp av lisenser på software registrert i utlandet, for eksempel fra Google, Adobe og lignende. I musikkbransjen kan slike tjenester typisk være miksing, mastering design/artwork til cover og nettsider.
Se lengre liste over eksempler lenger nede.
Denne guiden er utarbeidet av Olve Hoås, autorisert regnskapsfører og faglig ansvarlig hos regnskapsbyrået Gerhard & Sønn.
Gerhard & Sønn
MVA-registrert eller ei?
I musikkbransjen er det både vanlig å være MVA-pliktig og ikke MVA-pliktig. Dette vil ha noe å si både for den inngående merverdiavgiften ved snudd avregning og ved beregning av utgående MVA.
Alle næringsdrivende skal beregne utgående MVA på kjøp av fjernleverbare tjenester fra utlandet.
-
Om man er MVA-registrert og kjøpet av den fjernleverbare tjenesten brukes i den MVA-pliktige delen av virksomheten får man fradrag for inngående MVA på det samme kjøpet når man leverer ordinær MVA-oppgave.
Dette betyr at snudd avregning fører til et nulloppgjør for MVA-pliktige.
-
Næringsdrivende som ikke er MVA-registrert får ikke dette fradraget og må kun beregne utgående merverdiavgift i en egen MVA-melding som heter «Rf-0005 - MVA-melding for omvendt avgiftsplikt».
Denne MVA-meldingen skal leveres kvartalsvis med frist den 10. 40 dager etter periodeslutt. For eksempel har oppgaven for januar til mars frist den 10. mai.
Du finner denne MVA-meldingen på skatteetaten.no.
Merk at det for de som ikke er MVA-registrert er en beløpsgrense for rapportering av skjemaet på kr 2.000. Dersom man har kjøpt fjernleverbare tjenester på til sammen under kr 2.000 et kvartal så slipper man å levere skjemaet.
Slik fyller du inn MVA-oppgaven
Kjøp av fjernleverbare tjenester skal føres med MVA-kode 87 om man ikke får MVA-fradrag (se avsnitt over). Om man er MVA-registrert og får MVA-fradrag så skal kjøpet av de fjernleverbare tjenestene føres med MVA-kode 86.
Leverer man fra et regnskapssystem så kommer tallene automatisk opp i systemet når man leverer om man har ført med riktig kode.
De som leverer ordinær MVA-melding direkte i Altinn må plotte inn manuelt.
Fjernleverbare tjenester
Nedenfor finner du noen eksempler på fjernleverbare tjenester med snudd avregning.
-
For eksempel for bruk av software-tjenester fra Google og Adobe.
-
For eksempel på strømmetjenester eller utenlandske musikkmagasiner.
-
For eksempel annonser på Facebook eller andre sosiale medier.
-
For eksempel juridisk bistand, management, regnskapsføring, revisjon, miksing/mastering, design/artwork til platecover og nettsider.
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.