Hvordan organiserer vi oss som band?
Behov og løsninger.
Skal du drive som selvstendig næringsdrivende, eller organisere deg sammen med resten av bandet?
Hvilke alternativ finnes, og er det å ha sitt eget AS så stort og flott som det høres ut?
Intro
For eksempelets og enkelhetens skyld sier vi at dere er fire personer i bandet, og alle bidrar likt og skal ha likt ut igjen. Vi ser at det er behov for å kunne motta penger, samt betale regninger.
Slik jeg ser det, vil det ikke være en løsning at bare et av bandets medlemmer blir selvstendig næringsdrivende. Alle er like mye del av en virksomhet som har krysset over fra hobby til næringsdrift, og dermed er alle medlemmene å regne som næringsdrivende. Dette blir den enkleste formen for organisering: En «virtuell» organisasjon med flere selvstendig næringsdrivende.
Denne guiden er utarbeidet av Ivar Bjørnson, gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har også vært ansvarlig for økonomien i bandet - og er glad i tall!
GramArt
GramArt er en interesseorganisasjon for artister, musikere og studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren; relevante medlemsfordeler, rådgivning, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.
Registrering av ENK
Selve registreringen som selvstendig næringsdrivende er temmelig enkel: Du suser innom Brønnøysundregistrene. Både der og rundt omkring ellers finnes det god veiledning for utfylling av skjema.
Selve registreringen av enkeltpersonforetak koster 2 499 kroner.
Det er i det hele tatt få til ingen grunner til å la være å registrere seg når det er næringsdrift i emning. Legges bandet ned og gitaren selges er det minst like enkelt å legge enkeltpersonforetaket.
Praktisk opplegg
Om det går på rundgang å fakturere eller om det tilfaller en av dere, bestemmer dere selv, men logistisk sett er en fast utsender en god idé. Det samme gjelder betaling av innkommende fakturaer.
Avregn per måned, etter hver konsert eller hvordan det nå synes å være hensiktsmessig.
Husk at det også stilles krav til bruk av fakturaprogram. Hjemmesnekrede fakturaer fra Word og Excel er ikke tillatt – dette blant annet for å forhindre juks med fakturanumre.
Tips
Om en i bandet blir sittende i 10 til 15 timer i måneden med fakturering og regnskap, anbefaler jeg sterkt å se på en løsning for å kompensere vedkommende: En mindre andel av øvingslokalebetalingen, en ekstra prosent av honorarene, eller god gammel timebetaling. En løsning er selvsagt å sette ut dette til ekstern regnskapsfører, men utviklingen på prising av disse tjenestene sammenlignet med inntektsutviklingen for musikere er kanskje ikke helt i «sync» - så for små og mellomstore musikkvirksomheter kan det være mye å hente på å ha denne kompetansen i egne rekker.
Andre selskapsformer enn ENK?
Her skal vi se på noen alternative selskapsformer.
-
En fin løsning for et band med litt omsetning og utsikter til å holde på en stund er et DA (selskap med delt ansvar).
Selskapet får da étt organisasjonsnummer, et navn og kan sette opp drifts- og sparekontoer. Det gir nok også et litt mer profesjonelt inntrykk utad, i forhold til en konstellasjon av selvstendig næringsdrivende.
Dette med «delt ansvar» betyr at hver deltaker er ansvarlig for en del av selskapets gjeld tilsvarende sin eierandel i selskapet, og ikke mer. Låner dere med fire i bandet for eksempel 100.000 kroner til en turné og ikke klarer å betale tilbake i tide, vil kreditorene bare kunne kreve tilsvarende din andel fra deg (eier du 25% av selskapet er din personlige gjeld begrenset til 25.000 kroner).
-
Dette er annerledes for et ANS (ansvarlig selskap). Her er alle medlemmene fullt ansvarlig for hele summen. Kreditorer «går etter» den som har penger til å betale rett og slett. Da kan man jo lure på når ANS’et er det rette å velge. Det kan være fornuftig om dere trenger å ta opp lån i en bank, for eksempel: Långiver har større spillerom å kreve inn gjeld fra et ANS enn et DA.
For å opprette selskap med delt ansvar (DA eller ANS) må alle deltakerne være selvstendig næringsdrivende. Kort oppsummert er et ansvarlig selskap noe sånt som å være selvstendig næringsdrivende sammen, med en rekke «stordriftsfordeler». Det krever litt mer komplisert selvangivelse og et regnskap som inneholder både resultat- og balansedelen vi snakket om tidligere.
Er dere «grønne» på regnskap og selvangivelse vil denne selskapsformen sannsynligvis kreve hjelp fra en autorisert regnskapsfører, eventuelt et skikkelig godt kurs i hefte- eller oppmøteform for en av dere.
Det koster for øvrig 2 656 kroner å registrere et ansvarlig selskap.
AS for musikere?
Mange spør om det er best å starte et AS. Det er klart at et AS har mange fordeler i forhold til både enkeltpersonforetak og selskap med delt ansvar.
Vi kan som avslutning av selskapssammenligningen se på noen hovedpunkter for musikere, hvor AS-et skiller seg ut:
-
Når vi mottar lønn som ansatte, heter det forskuddstrekk – størrelsen på trekket bestemmes av skattekortet ditt.
Som selvstendig næringsdrivende (også i ansvarlige selskaper) får vi utbetalt hele honoraret vi fakturerer for uten at det trekkes skatt der og da. Dersom årets inntekt er veldig forskjellig fra foregående to år, vil den beregnede forskuddsskatten være feilberegnet, og vi vil betale inn for mye eller for lite skatt.
Dette kan gi en solid baksmell når oppgjøret kommer. Måten å unngå dette på er å korrigere forskuddsskatten gjennom å regulere skattekortet i takt med årets utvikling (søk etter «endre skattekort næringsdrivende» på Skatteetaten sine nettsider.
Det er med andre ord mye «lettere» å bli trukket automatisk som ansatt i sitt eget AS. Men det er også del dyrere når du selv er eier.
Som eier i sitt eget AS kan en ikke fakturere selskapet som selvstendig næringsdrivende, men må motta lønn som ansatt. Da kommer arbeidsgiveravgift på 14,1 % i tillegg uansett. Utgjør arbeidet 20 % eller mer av en vanlig stilling (dvs. ca 7,5 timer i uken eller mer) kommer obligatorisk tjenestepensjon (OTP) med minimum 2 % til på toppen. Dere kan som eiere og lønnsmottakere i samme AS velge å droppe feriepenger, men de andre såkalte «sosiale kostnadene» jeg nå nevnte er ufravikelige.
-
Aksjeselskapet tvinger en viss grad av struktur på virksomheten. Om det startes et aksjeselskap, så vil myndighetene kreve MVA-oppgaver (om du driver momspliktig virksomhet), innrapportering som arbeidsgiver (om dere tar ut lønn som ansatte) og ikke minst årsregnskap; hvert år.
Har du ikke levert årsregnskapet innen fristene – så tvangsoppløses selskapet. I ni av ti band vil det ikke være medlemmer sprø nok til å ta på seg å lære hvordan disse forpliktelsene overholdes - og dermed må ekstern hjelp leies inn. Og det er som vi har vært inne på tidligere slett ikke billig.
Bare det å finne regnskapsfører/revisor med spisskompetanse innen «showbiz» til å ta oppdraget er i dag en anselig utfordring.
-
Aksjeselskapet gjør selskapet, og ikke deg personlig, ansvarlig for gjeld – innenfor rimelighetens grenser. Som styremedlemmer og eiere er dere i bandet likevel ansvarlig for å påse at alt drives forsvarlig.
Men trenger et band å avgrense økonomisk ansvar? Trenger dere lån? Hva slags sikkerhet kan dere stille slik at en bank med vettet i behold vil låne ut større summer? Det er kanskje ikke helt rett fokus for et «up-and-coming» band.
-
Det er sant at det teknisk sett kan være enklere å være sykemeldt og å vente barn som lønnsmottaker i sitt eget AS. Det er lettere å fylle ut skjemaene som lønnsmottakere, men slett ikke umulig for en næringsdrivende om vi leser veiledningene nøye – og vi er 100% velkommen til å ringe NAV for hjelp om vi står fast.
Det som er en kjensgjerning er at selvstendig næringsdrivende uten tilleggsforsikring fra NAV kun får 65% av inntektsgrunnlaget utbetalt i sykemeldingsperioder. Det er min påstand at å kjøpe tilleggsforsikring hos NAV er betydelig mindre krevende og kostbart enn å drifte et AS. Når det gjelder å bli gravid, er forskjellene heldigvis jevnet ut; her får den gravide 100 % av inntektsgrunnlaget i permisjonsperiodene også om hun er selvstendig næringsdrivende.
Så er det bare å unngå å bli syk.
-
Den antagelsen jeg har hørt gjentatt oftest fra folk som ønsker seg et AS uten helt å vite hvorfor, er at det kan tas ut penger av selskapet med lavere skatt enn ellers.
Uten å gå inn i detaljerte utregninger kan vi kort oppsummere med at vi ikke sparer skatt på et AS hvis ikke vi har muligheten til å la penger stå i aksjeselskapet.
Aksjeselskapet er en bra sparegris, men en dyr lommebok, og som band er det fort et visst lommebok-preg på det hele: Penger som kommer inn, skal som oftest fort ut igjen.
Oppsummering
Oppsummert vil jeg si at før dere nærmer dere et par millioner i omsetning, og ikke trenger ta ut alt fortløpende, er ikke AS å anbefale.
Hvis ikke det å strømlinjeforme driften, tvinge seg selv inn i rammer og få skatt trukket forløpende er verdt mer enn besparelsene ved å slippe regnskapsfører/revisor, arbeidsgiveravgift og så videre.
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.