Blyant

Grunnleggende TONO for låtskrivere

Hva er det viktig å huske på når du skal sikre dine egne rettigheter?

TONO er Norges forvaltningsselskap for opphavsrettigheter til musikkverk.

Slike forvaltningsselskaper finnes i de fleste land i verden og betegnes ofte som Performance Rights Organisations (PRO) eller Collection Societies

Av Joakim With Steen

Sist oppdatert: 30. januar, 2024

Intro

Selskapene forvalter de økonomiske rettighetene til musikkverk på vegne av opphaverere og rettighetshavere (som låtskrivere, komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag).

TONO administrerer og beskytter opphavsrettighetene, og krever inn vederlag fra brukere av musikk. Eksempler på brukere av musikk inkluderer blant annet radiostasjoner, TV-kanaler, strømmetjenester og konsertarrangører.

Denne guiden er skrevet av Joakim With Steen. Han er låtskriver, artist og produsent.

Artikkelforfatter Joakim With Steen har blant annet vunnet MGP og deltatt i Eurovision med artistprosjektet JOWST i 2018. Foto: Tord Litleskare

Artikkelforfatter Joakim With Steen har blant annet vunnet MGP og deltatt i Eurovision med artistprosjektet JOWST i 2018.
Foto: Tord Litleskare

Medlemskap i TONO

Det koster ingenting å melde seg inn i, eller å være medlem av TONO.

TONO krever inn og utbetaler vederlag til musikkskapere og forlag. TONO er non-profit, og utbetaler alle inntekter med unntak av det det koster å finansiere TONOs arbeid.

Melde deg inn i Tono

Du kan være medlem i TONO enten som opphaver eller som musikkforlag. Husk at du må kunne vise til minst ett originalskrevet verk for å bli TONO-medlem.

Les mer her

Opphavsrett

Opphavsretten trer i kraft i det verket er skapt.

Det vil si at man ikke må registrere verket i TONO for å inneha opphavsretten til det man selv har laget, men det må registreres i TONO for å kunne få utbetalt penger for at musikken man har skapt blir brukt i det offentlige rom.

Registrere nye verk

Så fort du vet at en låt skal gis ut eller fremføres offentlig, er det på tide å registrere den i medlemsportalen Mitt TONO. Registrer alltid verket før det gjøres tilgjengelig for offentligheten.

Det er aldri for sent å registrere musikken din, men musikken må være registrert for at vederlagsinntektene skal kunne tilfalle deg. Derfor risikerer man å gå glipp av inntekter i den perioden man ikke har registrert musikken, hvis den for eksempel slippes digitalt - men ikke kan spores tilbake til deg som opphaver.

Rapportere konsertopptredener

Når et verk fremføres live, skal dette rapporteres, og opphavere skal få betalt vederlag, basert på låtas lengde, antall publikummere og billettpris.

Arrangør skal alltid søke om konsertillatelse i forkant og betale TONO-vederlaget, men om ingen registrerer hvilke låter som ble spilt, vet ikke TONO hvem som skal ha pengene. Det er konsertarrangørens ansvar å rapportere spillelisten til TONO, men TONOs medlemmer har også anledning til å rapportere konserten. Dette er til stor hjelp for TONO.

Ting å følge opp i Tono

Det er ikke så mye som må gjøres.

En låt skal kun registreres én gang, også tar TONO seg av resten. Men det er fint å ha gode rutiner for å registrere verkene dine før de begynner å generere vederlag, og se til at andre gjør det riktig om ikke du registrerer låter du har medvirket på selv.

Husk at alle med økonomiske rettigheter i verket bør være enige om fordelingen når man registrerer i TONO.

Trenger du hjelp?

TONO har satt opp gode hjelpesider som svarer på de fleste vanlige spørsmål.

Gå til TONO-hjelpen

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.