Bandavtale
Derfor bør dere skrive ned noen konkrete punkter som band.
Mye musikalsk magi kan oppstå når flere individer kommer sammen og danner et band eller en gruppe. Men det er også noen diskusjoner og fallgruver en kan unngå med en håndfast bandavtale for hånd.
Her skal vi gi dere en liten pekepinn.
Intro
Mange band er flinke til å snakke om disse tingene, men glemmer dessverre å formulere enigheter rundt rettigheter og plikter i en avtale.
Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige, men det er viktig med skriftlig kontrakt av hensyn til å kontrollere avtalte forhold, og for å kunne definere hva som er et avtalebrudd i en eventuell konflikt.
En skriftlig kontrakt er juridisk bindende mellom bandmedlemmene, og hvert enkelt bandmedlem vil ha klarere retningslinjer å forholde seg til.
BandOrg
BandOrg er en landsomfattende interesse- og kompetanseorganisasjon for folk som spiller i band. Med engasjement for norske bands interesser støtter vi med kunnskap og midler for å gjøre det enklere og bedre å spille i band i Norge.
Hvorfor er det lurt å lage en bandavtale?
Her er tre gode grunner for hvorfor dere bør lage en bandavtale så tidlig som mulig.
-
Det er viktig å bli enige om hvordan penger, rettigheter og arbeidsoppgaver skal fordeles innad i bandet.
-
Alle medlemmene blir kanskje ikke værende i bandet til evig tid.
Da kan det være lurt å ha bestemt seg for hva som skal være løsningen på ulike situasjoner som kan oppstå.
-
Dersom dere har satt opp en god bandavtale på forhånd har dere et dokument å gå tilbake til når diskusjoner kommer opp.
Jo mer tid som brukes på musikk, jo bedre.
Hva bør en bandavtale inneholde?
Uavhengig om dere velger å organisere dere i ulike selskapsformer eller vil lage et utgangspunkt for hvordan bandet skal driftes etter hvert som inntektene begynner å komme, er det noen punkter som alltid vil være lurt å avtalefeste.
Dette er ikke en utfyllende liste, men noen punkter det kan være lurt å tenke over.
-
Formål med bandets virksomhet bør komme frem i dette punktet.
Eksempel:
- Skal bandet være en hobbyvirksomhet, eller skal bandet være primærvirksomheten til bandet?
- Satser bandet på nasjonal eller internasjonal suksess?
-
Her kan dere skrive hvem som er medlemmer i bandet og hvilken rolle hver enkelt har i bandet. Her kan dere også legge til andre ansvarsområder utover det å spille et instrument eller synge. Kanskje én av dere kjempeflink til å skrive søknader til diverse tilskuddsordninger, mens en annen har stålkontroll på logistikk?
Fordel ansvaret dere imellom, slik dere ønsker.
I tillegg kan det også være smart å ta inn et punkt om soloprosjekter- eller andre bandprosjekter.
- Skal det være mulig at medlemmer kan ha andre musikalske prosjekter, og eventuelt på hvilke vilkår?
- Forventes det at bandmedlemmer prioriterer det gjeldende bandprosjektet dersom turnédatoer krasjer eller liknende?
Det kan for eksempel formuleres at det tillates så lenge det ikke strider mot bandets interesser.
-
Dette punktet er avgjørende. Det er ofte her det oppstår konflikter. Målet er å formulere så enkle og presise vilkår for hvordan en håndterer at noen slutter i bandet.
Eksempel på problemstillinger:
- Hva gjør en med fremtidige inntekter for et medlem som slutter? Skal for eksempel et ikke-komponerende medlem beholde royalties til musikken, dersom bandet i utgangspunktet fordeler royalties likt?
- Hvem skal ha rettigheter til å benytte bandnavn? Hva skjer dersom majoriteten av gruppen slutter og starter et «nytt» band, eller bandet oppløses og vokalist fortsetter med nye musikere og ønsker å fortsette under samme bandnavn?
- Hvem skal ha rettighetene til låtkatalogen og ideelle rettigheter ved en oppløsning eller endring i besetning?
-
Det kan være en god idé å opprette et eget selskap for bandets økonomi. Det gjør det enklere og mer oversiktlig for alle sammen.
Om det vil være fordelaktig å opprette et aksjeselskap (AS), ansvarlig selskap (ANS) eller et selskap med delt ansvar (DA), krever en individuell vurdering.
-
Må alle være enige for å ta en avgjørelse, eller holder det med simpelt flertall? Kanskje det er én eller flere hovedpersoner i prosjektet som vil kunne ta de siste avgjørelsene?
Dere bestemmer!
Ta med et punkt om hvilke vilkår som må være på plass for at avtalen skal kunne endres. Må det eksempelvis bare et flertall til, eller må det være enighet i hele gruppen?
-
Her kan dere definere bandets verdier.
Er det noen i bandet som er motstander av oljeboring i Lofoten? Eller har et politisk ståsted som gjør det vanskelig å stille opp på en støttekonsert arrangert av visse organisasjoner?
Det kan være mange hensyn å veie, og saker både kan og bør diskuteres underveis. Men har dere definert noen verdier allerede innad i bandet så er det et bedre utgangspunkt og en unngår misforståelser senere.
-
Hvordan fordeles utgiftene internt i bandet? Skal det for eksempel tas opp lån for å dekke instrumentkjøp eller turnéutgifter?
Selskapsform kan ha en del å si hvis dere skal ta opp lån - men i utgangspunktet bør dere først bli enige om hvordan dere skal fordele utgiftene.
Noen spesifiseringer det er lurt å ta med:
- Skal det settes tak på lån som bandet kan ta?
- Skal det foreligge noen vilkår før bandet kan låne penger? For eksempel at det må være samtykke fra alle medlemmer før lån tas opp?
-
Hvordan inntektene fordeles innad i bandet er opp til dere. Enkelte velger å dele likt, mens andre for eksempel verdsetter en hovedlåtskriver høyere.
En bør ta høyde for at bandet kan bli en suksess, og at det kan bli en del inntekter. Derfor må spesifisere tydelig hvordan inntekter skal fordeles slik at ingen kan komme i ettertid og si at en er forbigått, eller at fordelingen skulle vært annerledes.
Her er typiske inntektskilder dere bør bli enige om fordelingen av:
- Tono
- Gramo
- Konsertinntekter
- Publishing
- Salg av musikk og inntekter fra strømming
Tenk også på eventuelle sponsorinntekter.
Skal alle sponsorinntekter fordeles likt? Kan det være hensiktsmessig med egne bestemmelser om at medlemmer kan i enkelte omstendigheter beholde sponsormidler selv (eksempelvis sponsing av gitarforsterker til gitarist, eller hvis en frontfigur får henvendelse om å inngå sponsoravtale for en merkevare).
-
Hva skjer om noen bryter avtalen? Skal vedkommende for eksempel miste heler eller deler av rettighetene til inntekter som avtalen gir?
Dette er noe dere bør vurdere.
I dette punktet bør det også tas med hva som skal være gjeldende verneting (i hvilken rettskrets skal partene møtes dersom det blir rettssak?).
Dersom bandet har et selskap, er dette ofte selskapets hjemting.
Nyttige lenker
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold
Hvordan sette opp trådløst system fra scene til mikser
Tolkning av avtaler og kontrakter
Har du signert en kontrakt uten å forstå hele innholdet?