Grønn turnévirksomhet i Norden:
Stjel disse ideene!
Av Tord Litleskare
|Nylig ble rapporten «Nordic Jazz Comets 2020-2021: In the Key of Green» publisert. Her oppfordres det til å «stjele» - eller la seg inspirere av - gode initiativ som har kommet i de nordiske landene.
Nordic Jazz Comets er et større nordisk samarbeid. Fra Norge har spillestedet Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo, samt festivalene Nattjazz i Bergen og Trondheim Jazzfestival i Trondheim, vært del av pilotnettverket som består av 14 jazzklubber, festivaler og spillesteder i Norden.
Også fem fremadstormende jazzband, ett fra hvert land, har deltatt i prosjektet de siste to årene.
Danmark
Alle skandinaviske festivalers mor, Roskilde Festival, har ifølge rapporten vært en foregangsfestival for bærekraftig utvikling de siste tiårene.
Miljøplanen til Roskilde er tilgjengelig på nett - og er både lesbar og transparent. Spesielt delen «Circular Festival», som omhandler avfallshåndteringen, kan kopieres og skaleres også for mindre arrangementer.
I tillegg har den grønne tenketanken CONCITO laget en prisvinnende klimadatabase, hvor både enkeltpersoner og selskap kan beregne CO2-utslipp for de mest vanlige matproduktene i Danmark.
Finland
Prosjektet KEMUT skal skape bærekraftsutvikling i musikkindustrien gjennom en konkret verktøykasse for måling og redusering av CO2-utslippene i forbindelse med konsertaktivitet. Målet med prosjektet er å kalkulere utslippene fra den finske musikkindustrien og sette opp et veikart for å bli klimanøytrale.
Eventselskapet Tapaus Ltd. har også jobbet mye med bærekraft, og tilbyr en gratis bærekraftige arrangementer-guide på sine nettsider, samt en nyttig CO2-kalkulator for arrangementer.
Island
Iceland Music, ekvivalenten til Music Norway, er gjennom administreringen av eksportfondet i Island ansvarlig for å assistere islandske musikere på reise over grensene samt musikkbransjerelatert reisevirksomhet til og fra Island, både direkte og indirekte.
De arrangerer flere kurs og deler informasjon om klimatiltak både artister og andre kan ta. De har også startet Hekla Forest Project, hvor treplanting skal kompensere for utslippene reisevirksomheten fører til.
Norge
Av norske initiativ som trekkes frem i rapporten finner vi Grønt veikart-prosjektet og Øyafestivalen i Oslo, som beskrives som «famously green».
Øya bruker blant annet strøm fra fastnettet, og over 90% av maten som serveres er organisk og nesten 40% av maten er vegetarisk. 98% av publikum ankommer også Tøyenparken gjennom enten å spasere, sykle eller bruke kollektivtransport.
Her kan du lese mer om hvordan Øyafestivalen jobber med miljø.
Sverige
Hos våre naboer i øst er trekkes Way Out West frem. Festivalen, som går av stabelen i Göteborg omtrent samtidig som Øya, er den eneste i Sverige med en ISO 20121-sertifisering, noe som betyr at festivalen er bærekraftig på tre forskjellige nivåer (miljømessig, økonomisk og sosialt).
Det svenske rådgivningsselskapet Greentime har også utviklet et verktøy som heter «Hållbart Evenemang». Appen kan testes gratis i syv dager via selskapets nettsider.
Hele rapporten fra Nordic Jazz Comets kan leses her.
Norsk jazzforum
Norsk jazzforum er en medlems- og interesseorganisasjon som samler det norske jazzmiljøet, og arbeider for å fremme den norske jazzens vilkår kulturpolitisk og kunstnerisk. Norsk jazzforum organiserer jazzfestivaler, jazzklubber, storband, profesjonelle musikere, jazzstudenter, regionale jazzsenter og høyere jazzutdanninger. Organisasjonens primære mål er å bidra til at jazz spres til et bredest mulig publikum i Norge, samt å markere norsk jazz nasjonalt og internasjonalt.