Kristoffer Gjerdevik Vinje Vassdal:
— Skattefradrag er ikke det viktigste for å lykkes
Av Malin Langøy Aarbø
|Er du nyoppstartet musiker og ønsker å drive for deg selv? Her får du en enkel oversikt over hva som er viktig å huske på.
— De færreste virksomheter tjener penger fra dag én, og det vil være snakk om en lang fase før dette skjer - kanskje flere år, sier kulturøkonom Kristoffer Gjerdevik Vinje Vassdal.
Gjennom selskapet Vinje & Eriksen holder han i økonomien til en rekke kunst- og kulturorganisasjoner, samt jevnlige foredrag og skattekurs for musikere over hele landet.
Han ser et skrikende behov for å øke økonomikunnskapene i musikkbransjen.
— Musikkbransjen er forutsigbart uforutsigbar
Vassdal har lang fartstid og spesialiserer seg på kunst- og kulturinstitusjoner med seniorkompetanse innenfor kulturfeltet.
— Musikkbransjen er forutsigbart uforutsigbar, sier kulturøkonomen til Musikkontoret.
For de store musikerne handler det om å innrette seg hensiktsmessig, for eksempel å unngå dobbelbeskatning på turnering i utlandet, og følge opp kravene til dokumentasjon og byråkrati - mens for nyoppstartede musikere er det først og fremst viktig å skaffe seg en oversikt over inntektsstrømmene og ta vare på kvitteringene.
— Det bør ikke komme som noen overraskelse at det ikke er en fast lønningsdato. Noen perioder er det studioarbeid, andre perioder er man på turne - mens av og til har man ingenting som skjer på inntektsfronten. Men veien fra man starter opp til man faktisk kan leve av musikken tar tid, og innebærer to vidt forskjellige utgangspunkt.
— Hvis man starter for seg selv og de store spørsmålene er knyttet til fradragene, trenger man egentlig ikke starte sin egen bedrift. Kostnadene kan jeg garantere kommer fort nok. Inntektene er det ofte verre med. —Kristoffer Gjerdevik Vinje Vassdal
Hans beste tips er å ha et bevisst forhold til inntektspotensialet innenfor sjangeren man opererer i, og mentalt se for seg jobben frem i tid.
— Hvordan ser inntektene ut til neste år, hva skal til for å oppnå disse inntektsstrømmene og hvor mye trenger jeg for å opprettholde ønsket levestandard, forteller Vassdal, og legger til:
— Folk er gjerne veldig opptatt av hva man kan få fradrag for på skatten, og hva man ikke kan få fradrag for. Hvis man starter for seg selv og de store spørsmålene er knyttet til fradragene, trenger man egentlig ikke starte sin egen bedrift. Kostnadene kan jeg garantere kommer fort nok. Inntektene er det ofte verre med.
Ulike selskapsformer kan være aktuelt
Samtidig skal man ikke undervurdere å ha kontroll over kostnadene i det lange løp.
— Det er ikke slik at man skal vente med å sende inn skattemelding på musikkaktiviteten din, fordi man ikke har fått tilstrekkelige inntekter enda. Du har faktisk rett på fradrag for de kostnadene selv om inntektene ikke er der i en oppstart.
— Få med kostnadene, rett og slett, fra dag én - fra du bestemmer deg for at dette ikke lenger er en hobbyvirksomhet, men noe du skal leve av, sier Vassdal.
— Musikk er åpenbart egnet til å gå med overskudd.
Ulike selskapsformer har også ulike egenskaper, men den ene selskapsformen er ikke nødvendigvis bedre enn den andre, skal vi tro økonomen.
— For en selvstendig musiker er enkeltmannsforetak helt topp, for et band kan deltakerlignet selskap være helt topp, og for noen som driver studio eller plateselskap kan det være aktuelt med et aksjeselskap, opplyser han.
— Tygg litt på ordet «tvangsfullbyrdelse». —Kristoffer Gjerdevik Vinje Vassdal
Den største fallgruven Vassdal har sett er likevel å ikke agere i tråd med skattereglene. Her har han et klart råd til nye, selvstendige næringsdrivende:
— Det er bedre å levere en elendig skattemelding som kan rettes opp i, enn å ikke gjøre det. Å komme seg ut av en slik knipe når rentene begynner å løpe og innkrevingen ruller ut, er nesten umulig, utdyper han, og legger til:
— Da risikerer man å bli skjønnsfastsatt, og det er ofte mye høyere enn den faktiske inntekten man har. Skatteetaten tar ofte ganske kraftig i, og man får dessuten en tilleggsskatt for å ikke ha levert – og prosessen er heller ikke spesielt hyggelig. Tygg litt på ordet «tvangsfullbyrdelse», sier Vassdal.
— Med mindre du er dypt inne i svartmetall-sjangeren, kan jeg anbefale en langt hyggeligere fremgangsmåte til suksess.