Fem gode råd fra Ivar Bjørnson:
Selvstendig næringsdrivende 101
Av Ivar Bjørnson
|Her vil jeg dele fem enkle råd for selvstendig næringsdrivende, ut fra egne erfaringer og tanker.
Det er på sin plass å minne om at jeg er lekmann, og at dette dermed ikke er å regne som annet enn nettopp råd.
Fem gode råd fra Ivar Bjørnson:
-
En regnskapsfører er en uavhengig aktør som er autorisert av Finanstilsynet til å føre regnskap for andre. Regnskapsføreren har en utdannelse som gjør hen i stand til å passe på at driften er i henhold til lover og regler.
En statsautorisert revisor har samme godkjennelse, men ser på hele årsregnskapet og driften under ett for å se at alt er drevet på korrekt og lovlig vis. Når vi hører om revisorer som trekker seg fra oppdrag, ligger det som oftest til grunn at kunden ikke oppfyller det revisor anser som god og lovlig føring av regnskap og forretningsdrift.
Står du i en «klemme» - manglende selvangivelse, ikke godkjent selvangivelse, restskatt ute av kontroll eller andre økonomiske vansker – ta kontakt med en regnskapsfører eller revisor og få hjelp til å ordne opp.
Så lenge du ikke bevisst har operert utenfor regelverket (det er ikke ulovlig å være en kløne) er det som oftest mulig å ro seg tilbake til land.
-
For oss andre uten de helt kompliserte økonomiske forholdene: Vi kommer langt med sunn fornuft, en guide, et kurs og tålmodighet til å lese en artikkel her og litt veiledning der.
Jeg begynner med det beste rådet jeg selv fikk av en meget dyktig og autorisert regnskapsfører i hine hårde dager: Bruk tiden din på å tjene pengene, ikke på fradrag. Mitt inntrykk er at det er lett å bli blendet av muligheten til å «skrive av» det ene og det andre.
Ta nå dette med en kopp kaffe og et måltid til 200 kroner totalt. Du har hatt et hyggelig treff med en musikerkollega på den lokale kafeen. Dere snakket for det meste om en populær serie på Netflix, men mot slutten av samtalen spurte du om hvordan hun fikk til den utrolig kule gitarlyden hun er kjent for. Dette gjør at du tenker at samtalen var næringsrelatert og at den koppen må kunne skrives av. Men når du uken etter skal gå gjennom kvitteringene, finner du ikke denne marginale kvitteringen.
Her har du tre alternativer: La det fare, bruke tid på å finne den, eller føre den opp i regnearket/regnskapsprogrammet uten å faktisk ha kvitteringen.
Sluttresultatet er uansett maksimalt 54 kroner i fradrag (27%) dersom kvitteringen dukker opp. Bruker du en halvtime på å finne den, ringe til kafeen for å få kopi (eller enda verre: Tar en tur i ens ærend for å spore den opp) eller lignende er det en halvtime du kunne brukt på å tjene penger på å skrive tekst, musikk, gjøre et oppdrag, eller klippe plenen for 200 kroner om du bor hjemme med foreldre som er dårlige på å forhandle. Med de samme 27 prosentene i skatt på 200 kroner i inntekt sitter du igjen med 146 kroner - i stedet for å spare 54 kroner på å streve med et bilag.
Fradrag er underordnet inntekter!
-
Skriv på kvitteringene hva det gjelder, gjerne bakpå. I en travel hverdag er det fort gjort at minnet om hva bilaget gjaldt og hvorfor det er et nødvendig fradrag rotes til fra bilaget ble lommelagt til det skal legges inn på maskinen.
Det høres smått snodig ut, men prøv å sette deg inn i situasjonen til ligningsfunksjonæren som sitter og vurderer gyldigheten av fradragene dine. En kvittering for «fargede A4-ark» kjøpt på en hobbybutikk ser ikke videre «næringsaktig» ut ved første øyekast.
Om en får notert ned «fargede ark til innsendelse av visumsøknadsvedlegg USA, iht. krav til søknad» på arket kvitteringen er stiftet til (stift, ikke lim), er saken en annen.
-
Finn ut hva reglene sier og vær skvær ovenfor deg selv om hva som kan kreves fradrag for og ikke – igjen er vi tilbake til at besettelse med fradrag ikke leder til annet enn mindre tid og krefter til å skaffe seg inntekter.
Noe av det folk synes å fokusere litt mye på er den mystiske representasjonen. Dette er en ofte misforstått utgiftstype som har blitt noe ufortjent romantisert. Vi kan begynne med hva representasjon ikke er:
Det er ikke bilag for kjøp av mat i hvilken som helst sammenheng
Det er ikke mat til deg selv i løpet av arbeidsdagen
Det er ikke kjøp av mat og drikke når du er ute og reiser
Det er derimot kjøp av mat og drikke («servering») i egenskap av å være vertskap for møte med kunder (les: serveringen skal ha til formål å lede til inntekt i næringen). Et innledende møte med produsenten for neste album, en kjapp lunsj med en festivalbooker man gjerne vil skal sette bandet vårt på neste års plakat, tapas med hele bandet for å bli enige om man skal ha uglehode på scenen på kommende turné, og så videre.
Kvitteringen må ikke gi inntrykk av at det hele var av typen «festligheter»: det bør være et noenlunde fornuftig forhold mellom mat og drikke – og er det bare drikke på kvitteringen kan den ikke brukes til noe annet enn suvenir. Det samme gjelder om det er sprit eller sigaretter på regningen – da bortfaller hele regningen selv om alt annet skulle være legitimt med den.
Til slutt er beløpsgrensen i skrivende stund på kr 440 per person. Viser kvitteringen en kostnad per person over dette, er igjen hele kvitteringen ubrukelig.
Er alt «innenfor» disse reglene; skriv på kvitteringen (eventuelt arket den er stiftet til) hvem som var på møtet, og hva møtet gjaldt. Dette er en fradragstype som krever notater på arket de er stiftet til, så her har du ikke noe valg – notér i vei, gjerne på kvitteringen når du får den.
-
Mitt siste råd i denne sammenheng er det mest praktiske, men også svært krevende å komme i gang med: Hver gang du får inn penger for en faktura, sett av mellom 30 og 35 prosent på en skattesparingskonto.
Total skatt på penger tjent er ca. 38% med trygdeavgift og alle skatter. Nå ender det opp noe lavere for de fleste; vi har utgifter til renter, minstefradrag i lønnsarbeidet vi har ved siden av musikken og så videre. Så legger du sparingen på 30% (sikkert) til 35% (bombesikker).
Om du ikke setter til side noe gjennom året, er det temmelig tøft å skulle hoste opp i underkant av en tredjedel av siste års inntekt til å betale restskatt på en måned eller to.
GramArt
GramArt er en interesseorganisasjon for artister, musikere og studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren; relevante medlemsfordeler, rådgivning, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.
Relatert innhold
Fra hobby til næring
Når skal du registrere deg som næringsdrivende? Og når skal selvangivelsen for næringsdrivende leveres inn?