Sjalusi og sammenligning i musikkbransjen:

Ladies backer!

Av Ingrid Lovise Anvik Hellenes

| 20. november, 2023
Michelle Ullestad på scenen under sommerens Piknik i Parken-festival i Oslo. Emma Putnam og Caja Magnussen er med i bandet hennes. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen

Michelle Ullestad på scenen under sommerens Piknik i Parken-festival i Oslo. Emma Putnam og Caja Magnussen er med i bandet hennes.
Foto: Per-Otto Oppi Christiansen

Musikk- og kulturbransjen i det hele tatt, er en bransje med et fortjent rykte for å være kompetitiv.

Det er konkurranse om å få headlinerplasser på festivalene, bli spilt og pratet med på radio og få være med i TV-program. At det er plass til alle kan være vanskelig å tro. Mange drømmer om det samme.

Hvordan kan man støtte hverandre og være virkelig gode venner for noen som streber etter de samme plassene som en selv?

Det har Emma Putnam og Caja Magnussen fra Bergen erfaringer med. De delte gode råd og verdifull innsikt om dette temaet på Musikkontoret Braks podcast i sommer, og nå også med Musikkontorets lesere.

Gir ringvirkninger å dra hverandre frem

Dere var i Ålesund og Bergen og spilte forrige uke? Hva skjedde der?

— Vi spilte med Michelle (Ullestad, red.anm). Vi spiller i bandet hennes. Emma spiller bass og Caja er med som korist. Det gikk veldig bra! Ålesund var helt greit - bra vær og stemning, men vi merket at folk var der for å se noen andre artister. Bergen derimot var sykt gøy. Fint vær og ti tusen i publikum!

Hvordan ble dere venner?

— Vi møttes da vi begynte å spille i bandet til Michelle, forteller Emma.

— Jeg hadde møtt Caja noen ganger før, men det var først da vi begynte å spille i bandet til Michelle at vi ble ordentlig kjent. Vi har alle soloprosjekter i tillegg til å spille i bandet, og vi spiller litt med hverandres prosjekter.

Caja understreker at hvis man vil komme frem, må man hjelpe andre også. Det gir ringvirkninger å dra hverandre frem.

— Vi må skape et miljø der man backer hverandre. Alle vil jo frem, og man vil jo opp med venner. Så vi må bygge hverandre. Man tar ikke vekk en plass ved å ta en plass. Det er deilig å ha noen på laget sitt. Bare fordi noen gjør det bra, betyr ikke det at andre ikke kan gjøre det bra. Det er mange plasser rundt bordet, sier Emma.

— Bransjen kan være ensom, så det er fint å ha venner som har vært og er på den samme reisen. Da kan man få råd og feedback, sier Caja.

— Alle har forskjellige kvaliteter - kreative, noen er gode med mail, så man kan bruke hverandres kvaliteter. Gi og ta, skyter Emma inn.

Et rødt flagg

Jeg lurer på om jentene generelt backer alle, eller om de er mer selektive. Caja avslører at hun i starten kjente litt på sjalusi som gjorde at hun kunne være litt smålig og selektiv, men nå er det litt annerledes.

— I starten, men det var da det var litt sjalusi og sånn, så var det litt «disse vil jeg backe, disse ikke…»

Emma legger til:

— Man har lyst til å backe alle, men hvis noen ikke er greie, backer man litt mindre. Det er en god kultur å heie på alle, men det er viktig å oppføre seg bra.

Hva vil dere si er å ikke backe?

— Å ikke backe... det er ikke det samme som å bare være nøytral, for det er okei. Det er ikke alle som har overskudd. Å ikke backe er å snakke stygt og stille andre i negativt lys for å fremstå bedre selv, mener Caja.

— Ja, det er fair, det er ikke alle som har overskudd til å pushe for folk rundt seg, men det å aktivt være negativ … det er red flag, bekrefter Emma.

Emma Putnam, en ung og lovende jente fra Bergen. I flere år har  hun, i tillegg til å spille i eget band, vært med å legge til rette for  musikkscenen i Bergen. Hun legger en travel sommer bak seg med mange opptredener som bassist med Michelle Ullestad. Foto: Tretiakova Kateryna

Emma Putnam, en ung og lovende jente fra Bergen. I flere år har
hun, i tillegg til å spille i eget band, vært med å legge til rette for
musikkscenen i Bergen. Hun legger en travel sommer bak seg med mange opptredener som bassist med Michelle Ullestad.
Foto: Tretiakova Kateryna

Caja Magnussen, CAJA, er en bergensbasert artist fra  Austevoll. Hun har sitt eget spennende artistprosjekt, jobber  som prosjektkoordinator og backer på backingvokal i bandet Michelle Ullestad. Foto: Roj Ferman

Caja Magnussen, CAJA, er en bergensbasert artist fra
Austevoll. Hun har sitt eget spennende artistprosjekt, jobber
som prosjektkoordinator og backer på backingvokal i bandet Michelle Ullestad.
Foto: Roj Ferman

Vær ydmyk og ikke dømmende

Jeg spør om noen gode råd om hvordan man aktivt kan backe de rundt seg.

Før jentene svarer deler de en oppfordring om å være bevisst på hvor du kommer fra. Viktigheten av å være ydmyk og ikke dømmende når noen stiller deg spørsmål som du tenker er opplagt, og det å i det hele tatt være tilgjengelig for spørsmål og være hyggelige uansett hvor langt noen har kommet.

Det er viktig å huske på at dette er dine fremtidige kollegaer.

Råd for å aktivt backe:

  • Hvis du kommer over ting eller møter noen som kan være en god kontakt for noen du kjenner, selg inn på andres vegne
  • Del, trykk «liker» og interact med andres innhold i sosiale medier
  • Snakk positivt om hverandre til andre

Gode erfaringer

«Gutta backer» er et ganske vanlig ordtak, og man kan jo se det i vår bransje hvor det er mye menn og gutter, produsentkollektiver og så videre. Tenker dere at det er noe forskjell på jenter og gutter når det handler om å støtte hverandre?

— Vi jobber en del med gutter. Gutter er litt mer drevet av fakta og hva de liker. Jenter er mer emosjonelt involvert, sier Caja realt.

Emma legger til:

— Jeg føler litt ekstra når det er kvinner, så blir jeg litt ekstra backende for kvinner som spiller instrumenter og sånn. Føler det er kollektivt behov for at kvinner må opp og frem. Det er få kvinner som får mulighet - også i et bransjeperspektiv.

— Ja, man ser det jo på store arrangementer, bransjearrangementer og slikt, at kvinner går for seg og gutter går for seg. Vi jobber jo med mange gutter. I bandene våre er det cirka 50/50, og alle guttene er skikkelig hyggelige. Vi har bare gode erfaringer med det, sier Caja.

Maxresdefault

Michelle Ullestad fremfører låta «Emilie» under P3 Gull 2022.
Video: YouTube

Portvoktere og konkurranse

Avslutningsvis lurer vi på hvordan de ønsker at bransjen skal være.

— Sånn det er nå, er det mange portvoktere og stor konkurranse. Det ligger bare veldig til rette for noen, mens for andre ikke, sier Emma.

— Mye virker bestemt på forhånd. Hvem som får priser, hvem som blir booket, sier Caja.

— Ja, hvis du kjenner den og hvis du kjenner den, liksom, nikker Emma.

Hvordan kan man oppnå at ting ikke virker så «arrangert» da?

— Mange på toppen har vært der lenge, så litt nye folk inn, sier Emma.

— Kanskje kvotere litt så flere får en sjanse, og det at musikken skal snakke litt mer for seg, foreslår Caja

— Ja, om det var prosjektet og musikken som sto i fokus, ville det være veldig bra og at bransjefestivaler må ta ansvar og ikke gi bort plasser til allerede etablerte artister. Sånn har det blitt litt. Det synes jeg skal snu, sier Emma.

Jentene håper også at det blir litt mer samhold nasjonalt, og at man kommer og backer hverandres konserter i ulike byer.

— Vi kommer på konsertene til de vi synes er hyggelige, sier Caja.

— Ja! Vær hyggelig, smiler Emma.

Etter siste helg med festivalsommer i Nord-Norge i slutten av august vil jentene utnytte en roligere september til å ta litt fri. Snart er det sessions og utgivelser som står for tur.

Vi gleder oss til å følge med og heie på disse kule damene!