Artistøkonomi:

DA, ENK eller AS - hva slags selskapsform bør bandet velge?

Av Tonje Halbjørhus

| 07. november, 2023
Oslo-baserte Maktkamp er organisert som et DA. Bandet debuterte med selvtitulert EP i starten av 2020 og har vært produktive siden. Foto: Anine Desire

Oslo-baserte Maktkamp er organisert som et DA. Bandet debuterte med selvtitulert EP i starten av 2020 og har vært produktive siden.
Foto: Anine Desire

Det er ryddig for et band å samle alle inntekter og utgifter i et eget foretak, og da kan man velge mellom selskapsformene DA eller AS. Hva er egentlig forskjellene? Og er det ene bedre egnet enn det andre?

Et band som bruker DA som selskapsform er hardrockbandet Maktkamp. De ga ut sin første EP i starten av 2020 og har sluppet en rekke singler, samt to album siden debuten. De er også ofte ute på veien og spiller live.

I 2022 startet de DA.

— Vi ville ha et foretak som kunne stå på oss alle sammen. Vi ville teste ut det å ha felles økonomi og dermed samle alt av inntekter og utgifter på ett sted, fremfor at alle hadde hvert sitt ENK. Det var DA som virket som det enkleste og mest passende for oss foreløpig, sier frontfigur og ansvarlig for pengesekken, Kjetil Elverum.

Delt ansvar (DA)

Et DA må eies av minst to personer. Eierne er personlig ansvarlige for sin andel i selskapet. Man betaler kun et oppstartsgebyr, det er ingen krav til innskudd. Man kan ikke ansette seg selv, men man kan ansette andre.

Les mer hos Altinn

Riktig for oss med DA

Alle de fem bandmedlemmene eier 20% hver i selskapet. I motsetning til et AS er det ikke et krav om egenkapital for å starte opp, og det er også en av grunnene til at valget falt på DA.

— Så lenge summene vi snakker om er relativt små, er det riktig for oss å ha et DA. Etter hvert som bandet utvikler seg kan det bli aktuelt å gå over til et AS fordi vi da ikke vil være personlig ansvarlige dersom noe skulle gå veldig galt økonomisk og/eller vi blir saksøkt.

Hittil har bandet bare gode erfaringer med selskapsformen. De synes et DA gir dem en god og ryddig oversikt oversikt over økonomien, og en trygghet i at alle lover og regler blir fulgt.

— Hvis det finnes noen fallgruver så har vi i hvert fall ikke falt i dem enda, avslutter Elverum.

Frontfigur Kjetil Elverum i Maktkamp sier at det kan blir aktuelt for bandet å gå over til AS etter hvert. Foto: Anine Desire

Frontfigur Kjetil Elverum i Maktkamp sier at det kan blir aktuelt for bandet å gå over til AS etter hvert.
Foto: Anine Desire

AS er en investering

Rockebandet TidsTyv med Hanne Rye i spissen har valgt å gå for AS, men samtidig har alle i bandet beholdt sitt ENK. De har sluppet flere singler det siste året, og karakteristisk for låtene er de skarpe tekstene på klingende nynorsk. Alle medlemmene i bandet ser på det å starte AS som en investering.

— Vi er fem i bandet, og det koster 30.000 kroner å starte et AS. Vi gikk inn med like mye egenkapital hver, så vi er helt likestilte, forteller Rye.

I tillegg til å være vokalist er hun også styreleder. For å slippe arbeidsgiveravgift er ingen av medlemmene ansatt i AS-et, men alle er med i styret.

— Vi tar ut litt «lønn» som styrehonorar, men bruker hvert vårt ENK til å fakturere honorarer.

Dessuten kan det være en fordel å også ha et ENK når man skal søke på de ulike tilskuddsordningene.

— Man kan søke støtte hos de største ordningene med et AS, men det er greit å ha et ENK også, der det er behov for det, forklarer Rye.

Enkeltpersonforetak (ENK)

Eies av en person. Man er 100% personlig ansvarlig. Man kan ikke ansette seg selv, og har færre sosiale rettigheter. Selskapet koster ingenting å opprette.

Les mer hos Altinn

Med et AS kan bandet få mer tid til musikken.

— Det er oversiktelig når all inntjening og alle utgifter går direkte til og fra AS-et, spesielt med tanke på merverdigavgift og skatt. Med et AS blir byrden på hvert enkelt bandmedlem mindre fordi vi ikke er personlig ansvarlige for økonomien, og det blir også mindre friksjon i bandet.

Enn så lenge fordeler bandet de administrative oppgavene ganske likt mellom seg, og Rye har ansvaret for regnskapet og holder orden i sysakene.

— Inntil vi tjener over 200.000 kroner trenger vi ikke å ha regnskapsfører.

Hun oppfordrer alle band til å starte AS:

— Gjør det! Det er ingenting å være redd for, det er bare positivt å ha et AS, avslutter hun.

Hanne Rye er vokalist og styreleder i TidsTyv. Foto: Kristina Kvåle

Hanne Rye er vokalist og styreleder i TidsTyv.
Foto: Kristina Kvåle

Alltid ha skriftlige kontrakter

I artistorganisasjonen GramArt får de stadig spørsmål fra band og soloartister om hvilken selskapsform de bør velge, og kommunikasjonssjef Lasse W. Fosshaug har svaret:

— Som pandemien tydelig viste, fungerer ikke det sosiale sikkerhetsnettet for frilansere og selvstendig næringsdrivende. GramArt var en av initiativtagerne bak den midlertidige kompensasjonsordningen for denne gruppen. Det var den som sørget for brød og melk, for å si det sånn, men det er ingen garanti for at den neste krisen blir løst på samme måte. De som var ansatt i et AS var bedre stilt, og aller helst skulle vi sett at alle næringsdrivende var ansatte i eget eller for eksempel bandets selskap før dette skjedde, forteller han.

GramArt har flere ganger kjørt foredrag med temaet «ENK vs. AS - hva skal jeg velge?», men i det siste har de stort sett anbefalt AS når medlemmene deres spør. DA har ifølge Fosshaug færre fordeler enn AS.

— Vi vet ikke nøyaktig hvor mange av våre medlemmer som er organisert i selskaper med delt ansvar (DA), dette får vi svar på i artistundersøkelsen vi jobber med nå. Den eneste umiddelbare grunnen jeg kommer på til å velge DA, er at du slipper å stille med startkapital. På den annen side – poenget med DA må jo være å organisere to eller flere personer, og da blir heller ikke veien opp til 30.000 kroner i aksjekapital veldig lang.

Ryddige avtaler er det aller viktigste, uansett hvor gode medlemmene i bandet er fra før.

— Mange av de utfordringene og tvistene vi ser, kunne vært løst med tydelige og utfyllende avtaler og kontrakter. Vi har ikke tall på hvor mange konflikter som oppstår fordi bandet gjorde «high five» i studio i stedet for å lage en skikkelig, skriftlig avtale, og så ble det utfordringer når noen ville gjøre endringer eller gjøre noe annet. Så søk heller hjelp for å utforme de tekstene som trengs for å holde samarbeidet og businessen ryddig og harmonisk. For eksempel hos oss, råder Fosshaug.

Aksjeselskap (AS)

Kan eies av en eller flere. Man kan være ansatt i sitt eget selskap og få flere rettigheter som arbeidstaker. 30.000 kroner er minimum aksjekapital ved oppstart. Man har ikke noe personlig ansvar utover innskuddet man har gått inn med.

Les mer hos Altinn