Erik Egenes:

— Hva er målet ditt med å søke på by:Larm?

Av Marte Gravem Isaksen

| 10. mars, 2023
Foto av Erik Egenes, pressesjef i by:Larm, oppstilt mot vegg

Erik Egenes er pressesjef i by:Larm.
Foto: Amanda Iversen Orlich

20. mars er rett rundt hjørnet, og da er det søknadsfrist for demoartister til årets by:Larm. Vi har tatt en prat med pressesjef i by:Larm, Erik Egenes, for å få vite hva juryen ser etter.

Festivalen by:Larm velger hvert år ut demoartister. Det er artister og band som har sendt inn en demo, og blir valgt ut til programmet. Ofte er dette artister som ikke har plateselskap, management eller annen type representasjon.

Har dere fått inn mange søknader til årets festival?

— Ja, vi ligger foreløpig på rundt det samme antallet som vi pleier å gjøre, men de fleste søknader kommer inn rett før fristen utløper. Mange bruker tiden fram mot fristen på å finpusse søknaden, for å få inn en ny demo, eller få på plass en booking de venter på før søknaden sendes, sier Erik Egenes.

by:Larm

by:Larm er en årlig musikkfestival og konferanse i Oslo. Festivalen har som mål å fremme norsk og nordisk musikk og fungerer som en møteplass for musikkindustrien. by:Larm arrangeres 14.-16. september 2023.

Se mer hos by:larm

Det er mange som søker by:Larm, og de mottar i overkant av tusen demoer hvert år. Demoene blir gjennomgått av en jury, som består av rundt 30 personer fra hele det norske musikklivet.

— I juryen er det personer som jobber i blant annet plateselskap, booking, festivaler og media. Både store og små, mainstream og undergrunn. Disse velger ut ca. 15 demoartister til festivalen. Det er ikke ett fast tall, men de vi føler er de rette valgene, sier Erik.

Dagny på scenen på by:Larm i 2016

Dagny var demoartist i 2016.
Foto: Øyvind Toft

Brenn spilte som demoartister i 2019. Foto: Michael Schult Ulriksen

Brenn spilte som demoartister i 2019.
Foto: Michael Schult Ulriksen

Unge Ferrari har vært demoartist på by:Larm. Foto: Oddbjørn Steffensen

Unge Ferrari har vært demoartist på by:Larm.
Foto: Oddbjørn Steffensen

Charlotte Dos Santos på by:Larm 2016. Foto: Thor Halvorsen

Charlotte Dos Santos på by:Larm 2016.
Foto: Thor Halvorsen

Kjartan Lauritzen har også vært demoartist. Foto: Peter Landstad

Kjartan Lauritzen i kjent stil.
Foto: Peter Landstad

Pom Poko fikk mye oppmerksomhet for sin demokonsert i 2019. Foto: Michael Schult Ulriksen

Pom Poko fikk mye oppmerksomhet for sin demokonsert i 2019.
Foto: Michael Schult Ulriksen

Bruk tid på søknaden

— Det er viktig å ha med konkret informasjon; Hvem er man, når startet man, hva har man gjort til nå. Hvor vil man med musikken, og er det noe spesielt man er ute etter? Sier Erik.

— Ofte tenker vi; hvorfor skal vi gi akkurat denne artisten plass på by:Larm? Å spille på by:Larm er ikke en vanlig konsert, man må tenke på hvordan konserten kan ta deg til neste nivå. Det er det festivalen handler om.

Erik forklarer at det neste nivået kan være mange ulike ting, for noen er det neste nivået å headline Øyafestivalen, for andre er det å dra på utenlandsturné, for noen er det å få en manager eller en label.

Å spille på by:Larm er ikke en vanlig konsert, man må tenke på hvordan konserten kan ta deg til neste nivå.
Erik Egenes

— Det er positivt å ha refleksjoner rundt dette, sier Erik.

Musikken trenger man ikke å skrive for mye om, men det kan være fint å gi juryen et innblikk i hva man har tenkt.

— Noen knagger kan være hva du er inspirert av, eller hva man vil si med musikken sin. Ellers skal juryen lytte og gjøre seg opp sin egen mening, sier Erik.

— Man kan laste opp tre låter, og vi anbefaler å ta med mer enn ei låt hvis man har et spekter. Det er lurt å skrive om det er en uferdig miks eller demoopptak, hvis du tenker at det gir en bedre forståelse for lyden. Har dere låter ute allerede, link gjerne til Soundcloud, Spotify, Bandcamp eller lignende i tillegg.

Det kan være lurt å ha med en låt med litt god kvalitet, som låter litt ferdig. Det kan si mer om uttrykket.

Jurymedlemmene merker seg navnet selv om man ikke skulle komme med.
Erik Egenes

Du har ikke bare én sjanse

Artister er veldig forskjellig sted i karrieren når man kommer med på by:Larm. Det kan være en arena som kan hjelpe en med å nå noe nytt.

— I utvelgelsen har vi vanligvis alt mulig, det kan være noen som kommer med som er helt ferske - og helt i startgropa. Men noen har søkt flere ganger før, og så føles det som at det er rett timing, sier Erik.

— Hos oss trenger man ikke å tenke at man kun har én sjanse til å søke, man kan bygge stein på stein.

Hvis noen sitter på gjerdet, hva vil du anbefale dem?

— Da er det bare å søke. Om ikke man kommer med i år, så kanskje man kommer med neste år, eller året etter. Jurymedlemmene merker seg navnet selv om man ikke skulle komme med, så det er god eksponering. Man må heller søke igjen og igjen enn å tenke at man bare har den ene sjansen, avslutter Erik Egenes.