Turnere i Tyrkia:
Et takknemlig publikum
Av Ingrid Lovise Anvik Hellenes
|Hvis du ønsker deg liv og entusiasme i monitor på konsert, er Tyrkia å anbefale.
Albumaktuelle Marie Sahba har turnert i Tyrkia i flere omganger. Musikkontoret har snakket med Marie og fått hennes beste tips til hvordan du kan gå frem for å turnere i Tyrkia.
— Jeg har alltid drømt om å slå gjennom i Tyrkia, forteller Sahba.
Sammenlignet med Norge, beskriver Marie Sahba med sin sjarmerende trønderdialekt, det å turnere i Tyrkia litt som en ekstremsport, men jævelig gøy. Som privatperson liker hun å få være litt i fred. Derfor ville det å være stor i Tyrkia ikke være et så dumt scenario for henne.
Varm og imøtekommende kultur
Marie Sahbas far bodde fire år i Istanbul, etter han flyttet fra Iran, og før han omsider kom til Norge i 1987. I oppveksten spilte de mye tyrkisk musikk og hadde tyrkisk TV stående på hjemme. Familien har også vært mye på ferie i Tyrkia opp gjennom årene, og Marie har alltid følt at hun hører til der.
De har en varm og imøtekommende kultur, noe hun opplever i høyeste grad når hun nå kommer tilbake for å holde konserter.
— Etter konsert kommer de gråtende, vil ha autografer, selfies og sier tusen takk. —Marie Sahba
I april i fjor var Marie på turné med fullt band og produksjon. Det kom mye folk på konserten og de hadde det kjempegøy. Hun konstaterer at den tyrkiske crowden gir mye mer tilbake enn hun opplever i Norge.
— I Tyrkia danser, hoier og heier de på konsertene. Det virker som de ikke trenger å drikke. Jeg var klar over at folkene er imøtekommende og entusiastiske, men ble likevel rørt av hvor åpne og varme de er. Etter konsert kommer de gråtende, vil ha autografer, selfies og sier tusen takk.
Økonomien i landet en utfordring
Selv om Tyrkia har et takknemlig publikum, bærer likevel grunnlaget for kulturlivet der nede preg av at landet er på randen av konkurs.
I Norge har vi mange støtteordninger for kulturliv og mer forutsigbarhet ved de etablerte scenene våre. Slik er det ikke i Tyrkia, og dette mener Marie er det mest utfordrende med å turnere der.
— Økonomien i landet er en utfordring, og mange har ikke råd til å gå på konsert. Selv de etablerte artistene i landet sliter med å trekke folk. Når det er sagt, så har faktisk tyrkerne lavere terskel for å gå på konsert enn nordmenn. Det er litt kaotisk der nede, også selv om vi hadde planlagt alt godt. For eksempel kommer vi til venue, og så har lysteknikeren plutselig sagt opp. Ingen har sagt fra til oss, og vi må løse det der. Dette er veletablerte scener, jeg mener ikke å disse dem – de prøver bare å overleve.
Marie vil absolutt anbefale andre artister å turnere i Tyrkia av flere grunner.
— Det er ikke så dyrt, det er vakkert, god mat og herlige folk. Inntjeningsmessig er det ikke det gunstigste en kan finne på sånn i startfasen, hvis en ser på inntjening per hode, men samtidig er det et marked med over 80 millioner mennesker så har man et lite gjennombrudd der, spiller man plutselig for flere mennesker enn det bor i Norge, forteller Marie engasjert.
— På den siste konserten i Batman ønsket venuen en pause i settet selv om det varte i kun én time slik at folk kunne ta en røykepause og handle mer i baren. —Marie Sahba
Marie har vært glad for å få støtte fra Music Norway for å realisere flotte turneer i Tyrkia. Hun var tilbake på høstturné i september, og hadde nok en fantastisk opplevelse.
— Det var helt fantastisk å turnere i Tyrkia igjen! Publikum var så imøtekommende og fine hvorhen vi dro, og det var ekstra spesielt å se de østligste byene som ligger i den kurdiske delen av Tyrkia. På den siste konserten i Batman ønsket venuen en pause i settet selv om det varte i kun én time slik at folk kunne ta en røykepause og handle mer i baren. Veldig unorsk og det føltes så merkelig å ta pause etter typ seks låter, men også en gøy vri!
Et hett tips fra Marie er å skaffe seg en lokal manager.
— Det har jo ikke vært lett å forholde seg til kaoset i et land man ikke bor i, og det er som sagt armer og ben der. Plutselig var det jordskjelv. Jeg fikk meg en helt rå tyrkisk manager i februar, og det hjelper veldig. Da er det lettere å løse ting som oppstår underveis.
— Ikke alle tyrkere er særlig stødige i engelsk, så det er nok en god grunn til å ha en lokal manager. Ha en på bakken, avslutter hun.