Sofie Tollefsbøl om bandavtale:
— Det har vært mer oppklarende at ting står svart på hvitt
Av Tord Litleskare
|Det er viktig å tydeliggjøre hvem som skal gjøre hva i et band. Sofie Tollefsbøl deler noen tanker om hvordan Fieh har løst sin bandavtale.
Bandet Fieh ble startet i 2014 da Tollefsbøl hadde fullført videregående skole.
I starten ble det ikke skrevet en bandavtale, men grunnet turnering i utlandet ble det etter noen år opprettet et aksjeselskap (AS) for bandet. Slik kunne de enklere innhente honorarer for spillejobbene og unngå å skatte både til Norge og til det landet hvor konserten ble arrangert, forteller Tollefsbøl.
Da ble det også på tide å skrive en aksjonæravtale, som også regulerer driften av bandet og derfor (i alle fall delvis) kan ses på som en bandavtale for viderekommende.
Meldte seg et sterkere behov
Hadde dere tenkt på dette med bandavtale før dere kom inn i denne prosessen?
— Vi hadde tenkt på det, men det ble ikke så tydelig før dette. Lenge var det ikke så mye penger involvert i prosjektet, og vi tenkte derfor at det ikke kunne bli noe økonomisk splid. Men det var da det begynte å bli litt inntekter og vi måtte håndtere disse at det meldte seg et sterkere behov.
Aksjonæravtalen tar for seg økonomiske spørsmål, eksempelvis hvorvidt medlemmene skal få betalt for øving og preproduksjon - og hvor mye. Tollefsbøl sier også at det ikke kun er økonomien som er regulert i den avtalen Fieh har nå:
— Det er for eksempel setninger der om at medlemmene skal prioritere bandet og finne vikar selv dersom en ikke kan stille på konsert eller øving. Eller hva som skal skje om noen dør.
Oppklarende
Frem til nå har det ikke oppstått noen situasjoner hvor bandet har vært nødt til å se på kontrakten og «poengtere hva som står».
— Det har vært mer oppklarende at ting står svart på hvitt, slik at alle har det samme inntrykket av hva som er forventet av hvert medlem, forklarer Tollefsbøl.
Avtaler kan selvsagt også endres. Hun poengterer at det til enhver tid er bandet selv som avgjør hva som skal være i avtalen.
— Hvis vi diskuterer og blir enige om at noe ikke er rettferdig, så ville vi bare endret det.
Hva er ditt viktigste tips til band som er i en startfase eller begynner å se behov for å sette opp en slik avtale?
— Det viktigste er nok å få tydeliggjort hvem som skal gjøre hva. Dersom noen har et spesielt ansvar i gruppen bør en finne ut hva denne personen eventuelt skal få igjen for å gjøre den jobben. At alle sine roller er avklart og at det er med i avtalen. Det kan jo jeg si, men det er ikke spesifisert i avtalen vår, hehe.
Hun ramser opp eksempler på ting som kan spesifiseres, eksempelvis hvem som skal stille opp på intervjuer og hvem som skal stå for innkreving og betaling av leie for øvingslokaler.
Det er likevel grenser for hvor lang og detaljert en slik avtale bør være.
— Jeg føler ikke at det står noe i vår avtale som ikke allerede er underforstått, på en måte.
Fieh ble startet i 2014 og består av åtte medlemmer. Bandet har blitt nominert til både P3 Gull i 2018 (årets liveartist) og Spellemann i 2019 (popgruppe - for debutalbumet «Cold Water Burning Skin»). De er for tiden aktuelle med albumet «In the Sun in the Rain».
Foto: Jonathan Vivaas Kise
Relatert innhold
Fordeling av roller og arbeidsoppgaver i et band
Musikk skal være gøy, enten dere har det som hobby eller spiller for verden.
Kontrakter i musikkbransjen
En enkel oversikt over ulike kontrakter og avtaleformer.
Bandavtale
Derfor bør dere skrive ned noen konkrete punkter som band.